Gyengénlátóknak
iskolalogó

Eötvös József Evangélikus Gimnázium, Egészségügyi Technikum és Művészeti Szakgimnázium

9400 Sopron, Deák tér 51 • • 06-99/311-767 • 06-20/824-6050

Akire büszkék vagyunk

Első kisfilmjét még 9. osztályban készítette Rosenthal Noa egy pályázatra, melynek hatására úgy döntött, vágó lesz. A mosolygós lány a filmezés mellett az állatokért, főként a cicákért rajong.

 

Kalandos út vezetett odáig, míg Rosenthal Noa az Eötvös-iskola SNI-s (speciális nevelési igény)osztályában végre megtalálta a helyét. A lány édesapja osztrák, édesanyja magyar. Egy kismartoni középiskolába járt két évig. A közismereti tantárgyakkal remekül boldogult, azonban – írási és olvasási nehézségei miatt – a némettel és az angollal meggyűlt a baja. A család végül úgy döntött, Noa Sopronban folytatja a tanulmányait. A középiskolát elölről kellett kezdenie, de nem bánta meg. 

– Anyukám ugyan magyarul is beszélt velem, de itt jöttem rá, hogy mennyire szegényes a szókincsem – mesélte Noa. – Teljesen új szavakkal találkoztam. A kedvencem az az eset volt, amikor valaki azt mondta, hogy „gereblyével gereblyézzük össze az avart”. Csak néztem, hogy „mi az a gereblye?” és „mi az az avar?”. Nem volt egyszerű hirtelen magyarul írni és olvasni, de folyamatosan fejlődöm, és egyre jobbak az eredményeim.

Noa a 8. Ökomenikus Diákfilmszemlére készített egy háromperces kisfilmet „Kavicsok” címmel. A pályázat témája „Árral szemben” volt.

– A filmem párhuzamosan mutat jeleneteket a múltból és a jelenből – folytatta a lány. – Egy srác, akit egyébként az egyik osztálytársam alakít, fut a múltbéli rossz szokásai elől, amit kavicsok szimbolizálnak. Mindig letesz egyet-egyet, és a film végén látjuk csak, hogy már egy egész halom gyűlt össze.

Noát annyira magával ragadta a filmkészítés, hogy azóta iskolája sport- és ünnepi eseményeit mindig ő örökíti meg. A legjobban a jelenetek összevágását élvezi, ezért úgy határozott, ha sikerül, a bécsi Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanul tovább. A vidám és közvetlen lány egyébként nagy állatbarát: csodálatos sziámi macskája mellé a tizennyolcadik szülinapjára egy egészen különleges kanadai szfinxet is kapott.

https://www.sopronitema.hu/hirek/soproni-fiatalok/noa-filmezni-szeretne