Gyengénlátóknak
iskolalogó

Eötvös József Evangélikus Gimnázium, Egészségügyi és Művészeti Szakgimnázium

9400 Sopron, Deák tér 51 • • 06-99/311-767 • 06-20/824-6050

Idegennyelv – sport – szórakozás

A nyelvi munkaközösség 2018 decemberében „Idegennyelv – sport – szórakozás” mottóval szervezte meg hagyományos nyelvi karácsonyát. A program alapjául Németország világszerte tevékenykedő kulturális intézetének, a Goethe Intézetnek ún. Wettbewerbskoffere szolgált, ami egy izgalmas nyelvi vetélkedő komplett feladatsorát tartalmazza.

A nyelvi munkaközösség 2018 decemberében „Idegennyelv – sport – szórakozás” mottóval szervezte meg hagyományos nyelvi karácsonyát. A program alapjául Németország világszerte tevékenykedő kulturális intézetének, a Goethe Intézetnek ún. Wettbewerbskoffere szolgált, ami egy izgalmas nyelvi vetélkedő komplett feladatsorát tartalmazza, és azzal a céllal készült, hogy a nyelvtanulók a játékos vetélkedőn való részvétel során örömüket leljék a német nyelv elsajátításában, ismerkedjenek Németország kultúrájával, és nem utolsó sorban közösen éljenek meg sikereket. A feladatok angol nyelvre történt adaptálása révén azonban nem csak német nyelvű és témájú játékok várták a téli szünetet megelőző utolsó nyelvórán a diákokat, hanem kipróbálhatták magukat angol nyelven is.

A három-négy fős csapatok az angol szakos kollégáknak köszönhetően megnézhették többek között Amerika néhány természeti csodáját, „kóstolót kaptak” a jellegzetes angol édességekből, ismerkedhettek a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó történetekkel, míg a németesek Berlin nevezetességei között „bóklásztak”, híres emberekkel találkoztak és tradicionális ételeket „készíthettek”.

A csapatversenyt logikai és ügyességi játékok színesítették, de a vetélkedőből nem hiányoztak a nyelvi játékok sem.  Nagy érdeklődéssel fogadták a csapatok az ifjúsági nyelv egy-egy olyan kifejezését, mint a „Gammelfleischparty” vagy a „Babo”, illetve találgatták hangutánzó szavak jelentését (pl. ruck-zuck, plitsch-platsch), keresték a számítástechnikában használatos, angolból átvett, németesült szavak megfelelőjét (pl. downloaden, spammen), vagy készítettek szómagyarázatokat (pl. to cheat).

A nyelvi vetélkedőben kicsik és nagyok, kezdők és haladók, (diákok és tanárok) egyaránt megtalálták a tudásukhoz, képességeikhez igazodó, érdekes, izgalmas, sikerélményt nyújtó feladatokat. Így reméljük, hogy a nyelvtanulás örömteli szórakozássá és igazi karácsonyi ajándékká válhatott.