Gyengénlátóknak
iskolalogó

Eötvös József Evangélikus Gimnázium, Egészségügyi Technikum és Művészeti Szakgimnázium

9400 Sopron, Deák tér 51 • • 06-99/311-767 • 06-20/824-6050

Tankönyvosztás

Könyvörökbefogadás

A könyvörökbefogadás eredménye:

első helyezett: 10. c osztály osztályfőnök Vargáné Rimóczi Gyöngyi

második helyezett: 11. b osztályfőnök Bencsik Olga

harmadik helyezett: 10. a osztályfőnök Rétfalvi Árpád

Köszönöm egy élmény volt!

 

 

Iskolai Könyvtárak nemzetközi hónapja

Ünnepeljük az iskolai könyvtárakat minden októberben!

Az  Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapja (ISLM) lehetőséget nyújt az iskolai könyvtáraknak arra,  hogy világszerte válasszanak egy napot, egy hetet vagy az egész októberi hónapot, és felhívják a figyelmet az iskolai könyvtárak fontosságára és remek ünnepet szervezzenek róluk. Az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapja 2018-as témája: "Szeretem az iskolai könyvtáramat", amely az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Szervezete (IASL)  által szervezett   "Az iskolai könyvtárak innovációja, információi és hatása" című éves konferencia témáján  alapszik. Ehhez a felhíváshoz csatlakozva idén az Eötvös József Evangélikus Gimnázium Egészségügyi és Művészeti Szakgimnázium könyvtára Könyv örökbefogadást szervez. 

Ingyenes tankönyvek

Kikre vonatkozik, hogyan valósul meg az ingyenes tankönyvellátás?

A jogszabályi változások miatt a következő tanévtől a bővül azon tanulók köre, akik számára ingyenesen állnak a tankönyvek rendelkezésre. Hogy pontosan kiket érint az ingyenes tankönyvellátás, hogyan valósul meg ez a gyakorlatban, erről olvashat az alábbiakban.

Kik jogosultak ingyenes tankönyvellátásra?

- a 9. évfolyamos diákok minden tankönyv esetében,

- a normatív támogatásra jogosultak (a 10-12. évfolyamon) - az igénybejelentést követően - minden tankönyv esetében.

Hogyan valósul meg az ingyenes tankönyvellátás?

Az ingyenes tankönyvellátás könyvtári kölcsönzéssel valósul meg. Ez azt jelenti, hogy a diákok a tanév elején kikölcsönzik az iskolai könyvtárból a tankönyveket, amelyek a tanév tanítási időszakában maradhatnak náluk. Június erre kijelölt napjain ezeket - a munkafüzetek kivételével - kötelesek visszavinni az iskolai könyvtárba. A tankönyvekbe a diákok nem írhatnak bele, az elveszett, illetve a nem rendeltetésszerű használat miatt megrongálódott tankönyvek árát meg kell téríteni. A munkafüzetek a diákok tulajdonát képezik, könyvtári állományba nem kerülnek.

Miért nem kaphat minden diák minden évben új tankönyvet?
Az iskolák számára a központi forrásból az ingyenes tankönyvellátásra biztosított anyagi keret nem teszi lehetővé, hogy minden jogosult diák számára, minden tanévben új tankönyvet vásároljon az iskola. Így a tankönyveket az iskola átlagosan négy tanévig tartja az iskolai könyvtár állományában.

Hol vásárolhat a szülő új tankönyvet?

A szülőknek lehetőségük van arra, hogy egyénileg egy vagy több tankönyvet megvásároljanak a Könyvtárellátó webáruházában (http://webshop.kello.hu/). 

Hogyan érinti az ingyenes tankönyvellátás a 2017/18-as tanévre a szülők által már megrendelt tankönyveket?

A szülök által megrendelt tankönyvek az igényjogosultak esetében automatikusan könyvtári állományba kerülnek, fogyasztói árát iskolánk téríti meg.

Vonatkozó jogszabályok

2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről 46. § (5)
https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1100190.TV

17/2014. (III. 12.) EMMI rendelet a tankönyvvé, pedagógus-kézikönyvvé nyilvánítás, a tankönyvtámogatás, valamint az iskolai tankönyvellátás rendjéről 31. § (5)
https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=a1400017.emm

Könyvtárostanár találkozó

Október 5-én az Eötvös gimnázium Dísztermében elhelyezkedő Könyvtár adott otthont a Soproni Könyvtárostanár találkozónak. Czinder Anita könyvtár-történelem szakos tanár meghívására egy szakmai, baráti beszélgetésen vettek részt a soproni általános-és középiskolák könyvtárpedagógusai: Szeberényi Andrea, Horváth Beáta, Igrecz Katalin, Horváth Krisztina, Varga Éva, Horváth Zita, Dani Valéria és Horváth Edit.  A soproni iskolák könyvtári helyzetének feltérképezésére mellett a szakmai beszélgetés főbb témakörei a következők voltak: a tankönyvrendelés, tankönyvnyilvántartás, a könyvtárostanárok minősítése, valamint a könyvtárpedagógiai órák tartása.  A következő találkozóra a Német Nemzetiségi Általános Iskolában kerül sor.

Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapja

Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Szervezete (IASL) évek óta szervez az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapja alkalmából nemzetközi könyvjelzőcsere-programot. Az olvasást és az iskolai könyvtárakat népszerűsítő programban az elmúlt évben több tízezer diák vett részt szerte az egész világról. Ebben a tanévben az Eötvös József Evangélikus Gimnázium 9/A osztálya csatlakozott a programhoz, osztályfőnök: Rétfalvi Árpád. A projekt lényege, hogy a jelentkező iskolai könyvtárakat a résztvevő diákok számát figyelembe véve a nemzetközi szervezők összesorsolják. A diákok által készített egyedi könyvjelzőket pedig a kisorsolt iskolának kell elküldeni még október elején, hogy a megajándékozandó diákok még az iskolai könyvtárak nemzetközi hónapjában megkaphassák.

A könyvjelzők formájával, színével, készítésük technikájával kapcsolatban semmilyen megkötést nem tesznek a szervezők – ezeknek csak a résztvevő diákok képzelete szab határt. Az iskolai könyvtárak nemzetközi hónapja idei mottója:  Connecting Cultures and Societies—Iskolai könyvtár kultúrákat kapcsol össze

Íme az elkészült könyvjelzők, amelyek várják hogy az világ melyik pontján, melyik diák, melyik kedvenc olvasmányába kerülnek majd.

Kossuth Rádió TrenIdők 2017.október 26. csütörtök

https://www.mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2017-10-26_17:07:00&enddate=2017-10-26_17:17:00&ch=mr1