Gyengénlátóknak
iskolalogó

Eötvös József Evangélikus Gimnázium, Egészségügyi Technikum és Művészeti Szakgimnázium

9400 Sopron, Deák tér 51 • iskola@ejeg.hu • 06-99/311-767 • 06-20/824-6050

Iskolai Könyvtárak nemzetközi hónapja

Ünnepeljük az iskolai könyvtárakat minden októberben!

Az  Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapja (ISLM) lehetőséget nyújt az iskolai könyvtáraknak arra,  hogy világszerte válasszanak egy napot, egy hetet vagy az egész októberi hónapot, és felhívják a figyelmet az iskolai könyvtárak fontosságára és remek ünnepet szervezzenek róluk. Ebben az évben az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapjának témája: „ Mesék és népmesék szerte a világon ”. 

 2021-ben Eötvös József Evangélikus Gimnázium Egészségügyi Technikum és Művészeti Szakgimnázium könyvtára újra csatlakozott a nemzetközi könyvjelzőcseréhez. Íme néhány az elkészült könyvjelzőkből.

Ingyenes tankönyvek

A térítésmentes tankönyvellátásnak a köznevelés nappali rendszerű iskolai oktatás 10–16. évfolyamaira történő kiterjesztéséről szóló 1092/2019. (III. 8.) Korm. határozat alapján valamennyi, a nappali rendszerű alap- és középfokú iskolai oktatásban részt vevő tanuló ingyenes tankönyvellátásban részesül. A 2020/2021-es tanévtől kezdődően az 1-16. évfolyam valamennyi tanulója alanyi jogon térítésmentesen kapja a tankönyveket, megszűnt a fizetős tanulói státusz

Könyvtárostanár találkozó

2017. Október 5-én az Eötvös gimnázium Dísztermében elhelyezkedő Könyvtár adott otthont a Soproni Könyvtárostanár találkozónak. Czinder Anita könyvtár-történelem szakos tanár meghívására egy szakmai, baráti beszélgetésen vettek részt a soproni általános-és középiskolák könyvtárpedagógusai: Szeberényi Andrea, Horváth Beáta, Igrecz Katalin, Horváth Krisztina, Varga Éva, Horváth Zita, Dani Valéria és Horváth Edit.  A soproni iskolák könyvtári helyzetének feltérképezésére mellett a szakmai beszélgetés főbb témakörei a következők voltak: a tankönyvrendelés, tankönyvnyilvántartás, a könyvtárostanárok minősítése, valamint a könyvtárpedagógiai órák tartása.  A következő találkozóra a Német Nemzetiségi Általános Iskolában kerül sor.

Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapja

Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Szervezete (IASL) évek óta szervez az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapja alkalmából nemzetközi könyvjelzőcsere-programot. Az olvasást és az iskolai könyvtárakat népszerűsítő programban az elmúlt évben több tízezer diák vett részt szerte az egész világról. Ebben a tanévben az Eötvös József Evangélikus Gimnázium 9/A osztálya csatlakozott a programhoz, osztályfőnök: Rétfalvi Árpád. A projekt lényege, hogy a jelentkező iskolai könyvtárakat a résztvevő diákok számát figyelembe véve a nemzetközi szervezők összesorsolják. A diákok által készített egyedi könyvjelzőket pedig a kisorsolt iskolának kell elküldeni még október elején, hogy a megajándékozandó diákok még az iskolai könyvtárak nemzetközi hónapjában megkaphassák.

A könyvjelzők formájával, színével, készítésük technikájával kapcsolatban semmilyen megkötést nem tesznek a szervezők – ezeknek csak a résztvevő diákok képzelete szab határt. Az iskolai könyvtárak nemzetközi hónapja idei mottója:  Connecting Cultures and Societies—Iskolai könyvtár kultúrákat kapcsol össze

Íme az elkészült könyvjelzők, amelyek várják hogy az világ melyik pontján, melyik diák, melyik kedvenc olvasmányába kerülnek majd.

Kossuth Rádió TrenIdők 2017.október 26. csütörtök

https://www.mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2017-10-26_17:07:00&enddate=2017-10-26_17:17:00&ch=mr1