Gyengénlátóknak
iskolalogó

Eötvös József Evangélikus Gimnázium, Egészségügyi és Művészeti Szakgimnázium

9400 Sopron, Deák tér 51 • • 06-99/311-767 • 06-20/824-6050

Gramofon online

A gramofonra gondolva jó esetben is csak sistergő, recsegő lemezek és mélabús dalok jutnak eszünkbe. Ilyen távolságból eltűnik a huszadik század eleji szórakoztatóipar termésének sokszínűsége. Pedig a gramofonlemez – a filmhíradókkal együtt – a rádió előtti korszak internete. Modern és sikkes médium, ízlésformáló és közösségszervező eszköz, kultúra és buli egyszerre. Katonadalok, korszerű tánczenék, kuplék, humoros magánszámok, melankolikus versek, vallási énekek és népies műdalok festenek képet arról, hogyan múlatták idejüket és mulattak a Monarchia idején az iparoslegények, a bakák, a polgárok és szépasszonyok. Könnyek, pajzánság, tánc és áhítat, történelmi tragédiák és csacska szerelmek elevenednek meg a fekete korongokon.

http://gramofononline.hu/

Nemzeti Könyvtár

Megérkeztek az iskolai könyvtárba a Nemzeti Könyvtár sorozat legújabb kötetei. Közöttük található Wass Albert: A funtineli boszorkány című regénye.

Erdély, havasok alja, vadászatok, pásztorok és prepegyitok világa bontakozik ki Wass Albert leghíresebb regénytrilógiájában. Főhőse, Nuca a zord világ ellentéteként maga a lelki szépség: a természet hűséges leánya. Látóasszonyi képessége, végzetszerűsége személyes akaratán túli isteni törvény megtestesítőjévé teszi.

A könyv nagy részét a szerző a II. világháború után a Bajor-erdő egy kis falvában meghúzódva írta. Ő maga a legszebb regényének tartotta. Az első rész a vadóc kamaszlány regényeként indul, megaláztatásokkal, az egyedül maradt lány helytállását bemutatva. A második rész meghozza a várva várt szerelmet és gyermeket, de az asszony kiszolgáltatottsága tovább fokozódik. Boszorkányos képessége magát is döbbenettel tölti el. A hegyi rablók között felismeri rég elveszettnek hitt édesapját. A harmadik rész szól igazán a Funtinel havasi világáról. Mondhatni, Nuca a viszontagságok között szenthez illő tulajdonságokkal ruházódik fel. Az Antikrisztus egy román pópa képében kísérti, sőt támadja, de tisztaságával lefegyverzi a pokol erőit. Tragédiák sora veszi körül, de alakja az erdők és havasok női szentjének archetípusává válik.
 

Mobil az órán?

Szeretnéd Te is „beengedni” az okoseszközöket óráidra, de nem tudod, hogyan tedd? Erre és még sok másra ad neked kész recepteket Modern Pedagógus sorozat legújabb darabja.

Kiterjesztett valóság tartalmakkal!

Fegyverneki Gergő nagysikerű IKT-könyve után itt az új kiadvány, melyet Aknai Dóra Orsolyával hoztak létre, hogy segítsék a 21. századi tanárokat a „mobilkérdés” megoldásában.

A mobiltanulás ábécéje kivétel nélkül minden pedagógushoz szól, függetlenül az infokommunikációs technológiákkal való viszonyától. Praktikus és olvasmányos bevezetője után – melyből kiderül, hogyan és mire használhatja az okoseszközöket – ABC-rendben mutatja be a tanórán használható mobilalkalmazásokat természettudományos, humán és művészeti területekre egyaránt, melyek közt hatékonyan és gyorsan válogathatsz bármilyen kedvedre és tanórádra való applikációt. A QR-kódok segítségével pedig még keresnie sem kell, készüléke QR-kód olvasója azonnal az adott alkalmazáshoz irányítja.

A könyvben megismertetett eszközöket alkalmazva hatékonyan és könnyedén tudja modernizálni tanóráit. Gyakorlati ötletek, tapasztalatok segítik abban, hogyan használja a felületeket, milyen feladatokat, tananyagot állítson össze a sikeres és eredményes munka érdekében.