iskola
Mesterházy Balázs


A harkai gyülekezet evangélikus lelkésze

kép

1. Hogyan, miért választja egy fiatal ember a lelkészi pályát?


Azt gondolom, hogy a lelkészi pálya nem a cukrász, karbantartó vagy jogász alternatívája. Kétféle módon kell, hogy a lelkészi pályát választó megszólítást halljon. Az egyik jöhet kívülről, hogy a környezetben, családban, barátok közül, egyházi emberek azt mondják, hogy neked ehhez lenne tehetséged, próbáld ki magad ebben a szolgálatban. A másiknak viszont belülről kell érkezni, ami nem más, mint az az elhívás, amit Isten ad igéjén keresztül. Ezt nem lehet racionálisan megmagyarázni, sokkal inkább érezni azt, hogy áldásként akar bennünket felhasználni az Úristen mások számára.

 

2. Mire a legbüszkébb az eddigi életében?

A "leg-" szócska nagyon nehézzé teszi ezt a kérdést. Ha attól eltekintek, akkor szívesen sorolok néhány olyan helyzetet, eseményt, kapcsolatot, amelyhez megköszönve Istenünk kegyelmét, örülök, hogy a tőle kapott tehetségemmel meg tudtam élni: az amerikai egyetemi szakdolgozatom, az első érettségiző (angol és hittan) osztályom, a 16 éves házasságom, a gyermekeim, a '14-es Szélrózsa találkozó szervezésének összefogása, a világvallásokról szóló hittankönyvem, a pszichodráma asszisztensi végzettségem, ill. az a tény, hogy az indiai 3 évünk végén a nemzetközi iskolában mindenkit ismertem név szerint.

 

3. Miért és kinek ajánlaná ezt a hivatást?


Annak, aki meghallja a belső elhívást (ld. fent).
 

4. Hogyan fogadta a Harkai közösség, hogyan ment a beilleszkedés?


Úgy érzem, megszerettek az elmúlt 3 évben engem is, és családomat is. Mi is megszerettünk Harkán, jó tartozni egy kis közösséghez, ahol minden generáció megtalálható. Néha természetesen hiányzik a napi intenzív kapcsolat a középiskolásokkal, de hál'Istennek olyan sokszínűek a feladataim, hogy most éppen nem vágyom másra.


5. Még mindig "haragszik-e a FIFA-ra?


Wow! Ez azt jelenti, hogy valaki emlékszik itt a néhány évvel ezelőtti (szerintem 2009?) egyik áhítatomra? Ott és akkor azt éreztem igazságtalannak, hogy a vallási meggyőződés egyéni (!) megnyilvánulását egy szervezet a politikai korrektség teljesen hibás értelmezése alapján megtiltotta a sportpályákon, mert úgy állította be, mintha az sértő lehetne valaki számára. Holott egyik labdarúgó sem térített nyilvánvalóan, ami számomra azt jelentené, hogy "gyere, és te is kövesd Jézust", hanem elmondták/megmutatták, hogy ők ezt teszik. Egyes szám első személyben (pl. I belong to Jesus), kijelentő módban, és nem egyes szám második személyű felszólító módban.

6. Gyakran látjuk soproni kosárlabda mérkőzésen, és tudjuk Vas megyei származású. Kinek szurkol a Sopron - Falco mérkőzésen?


Hm. Akár nehéz kérdés is lehetne, de az az igazság, hogy nem az. Valóban Sárvár mellett nőttem fel, ahol kosaraztam is, és sokáig szurkoltam egy vasi csapatnak: a Körmendnek ;) Így a fent megfogalmazott kérdésre bizony egyértelműen a Sopron a válasz, bár kétségtelenül nem jó hallani a meccseken a saját szurkolóinktól a "Vas megye, Vas megye, országunknak ez a ..." kezdetű rigmust. Maradjunk annál, hogy ESKÁCÉ!