2022. március 7.

A Család- és Gyermekjóléti Központ szociális segítők munkacsoportja, rendkívüli órát tartott az Eötvösben. A téma: a kapcsolatok a családban, avagy „érzések, gondolatok szimbolikus megfogalmazása a családunkkal kapcsolatban” volt.

Az osztályfőnöki óra keretén belül először a diákok egy-egy Dixit kártyát választhattak aszerint, hogy szerintük a családjukat melyik kép szimbolizálja a leginkább. Itt mindenki olyan kártyát választhatott, amely leginkább leírja azt, hogy milyen gondolata és érzelme van a saját családjával kapcsolatosan. Ezután két kisfilmet nézhettek meg a témában.

A saját élmények tudatosításának keretében a résztvevők visszaemlékezve a különböző életszakaszaikra egy idővonalon jelölhették be, hogy mikor milyen pozitív vagy éppen negatív mintát kaptak családjuk körében.

  1. Melyek azok az értékek, amelyeket szívesen átvinnél a leendő családodba? Miért?
  2. Melyek azok az értékek, gyakorlatok, amelyeket nem vinnél tovább vagy másképp csinálnál a leendő családodban? Miért?
  3. Ha esetleg nem szeretnél saját családot, fogalmazd meg, hogy: Miért nem?

A fenti kérdések segítettek a családi érékek megfogalmazása és a családi értékek láncolatai összefüggésének megértésében.

A diákok kiscsoportos foglalkozás keretében „A szülők tisztelete” témakörben kulcsfogalmakat és kérdéseket fogalmaztak meg, mint például a tisztelet, a hála, a gondoskodás, a szeretet és a türelem.

Az óra elején a tanulók családjával kapcsolatos érzelmei alapján választott Dixit kártya mellé válaszhattak az új pakliból egy kártyát annak alapján, hogy az óra végén milyen érzelmei vannak a saját családjával kapcsolatosan. Akinek a foglalkozás során változott az érzelmi attitűdje, és aki erről a kérdésről szeretne tovább gondolkodni, annak egyéni foglalkozás keretében a munkacsoport tagjai állnak rendelkezésre.

  • 1% kampány
  • ELTE Origó Nyelvi Centrum
  • Regisztrált Tehetségpont

Közérdekű információ

Ezúton hívjuk fel mindenki figyelmét arra, hogy intézményünkben DEFIBRILLÁTORRAL FELSZERELT ÉLETMENTŐ PONT működik a portán!