Gyengénlátóknak
iskolalogó

Eötvös József Evangélikus Gimnázium, Egészségügyi Technikum és Művészeti Szakgimnázium

9400 Sopron, Deák tér 51 • iskola@ejeg.hu • 06-99/311-767 • 06-20/824-6050

Köszöntés

Erős vár a mi Istenünk!

Szeretettel köszöntöm az Olvasót a fenntartó Magyarországi Evangélikus Egyház nevében. Iskolánk egyházi fenntartású intézmény, fontos tudatosítani, hogy ez mit is jelent.

Egyházi iskolának lenni sok mindent jelenhet: van, aki a vallásosságra teszi a hangsúlyt, más a gyülekezetei utánpótlás helyeként gondol az iskolára, másutt a tradíciók továbbadását vagy a szellemi igényességet tartják fontosnak. Mindegyik fontos célkitűzés.

A tény, hogy iskolánk az evangélikus egyház része, nem jelenti azt, hogy minden diák ide tartozna. Befogadjuk a más felekezetű, esetleg meg nem keresztelt fiatalokat is. Ebben a helyzetben mi úgy gondoljuk, a legfontosabb feladatunk annak az elfogadásnak és szeretetnek a tudatos tovább sugárzása, amit Jézustól kaptunk és tanultunk.

Nem kényszerítünk senkit felekezeti hitvallásra, de szeretnénk velük megízleltetni az elfogadottságnak, az isteni szeretetnek az ízét. Szeretnénk, ha a diákok a tanulmányaik mellett azt is megélnék, hogy tényleg erős vár az Isten. (Ne feledjük, a vár nem támad meg senki, de megvédi a benne élőket.)

Egyházi szempontból semmi mást nem kérünk diákjainktól, mint nyitottságot, kíváncsiságot, kérdéseket és a feleletre való éhséget. Erre szolgálnak a kötelező alkalmak: a hétkezdő áhítatok, a hittanórák, a félévenkénti csendesnapok, illetve lehetőségként a négyszemközti beszélgetések, a nyári táborok.  Az az álmunk, hogy a diákok az iskola belső rendjének ezen alkalmait ne csak kényszerként éljék meg, hanem meglássák bennük a lehetőséget az Isten szeretetével való találkozásra.

 

Hegedűs Attila

iskolalelkész

Online világ

A covid ideje minket is arra kényszerített, hogy áhítataink, istentiszteleteink jó részét online térben tartsuk meg. Az elmúlt két év online hitéleti anyagai ezen a listán található meg:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLtF1VtV3G-U9PSSZTJKLcts3Fm4ITgHnJ

Reggeli áhítatok tematikája

Iskolánkban minden hétfőt egy rövid áhítattal kezdünk, jó esetben az egész iskola összegyűlik a tornateremben, a mostani covidos időben pedig vagy előre felvett online áhítatot tartunk, vagy a DÍszteremből sugározzuk a tantermekbe. A 2021/2022. tanév második félévének központi figurája Pál apostol lesz, íme a tervezett tematika:

időpont

téma

1.24.

Kárnak és szemétnek ítélek

1.31.

Damaszkuszi út

2.14

Mindenki jöhet!- pogánykeresztyénség

2.21

Házasság: igen vagy nem?

2.28

Mondj igent vagy nemet, de vállald a szabadságot!

3.7

Melyik a jobb: vallásos vagy vallástalan?

3.21

Vissza a börtönbe? Vita a galatákkal

3.26

Csendesnap: Szabadság vagy szeretet

3.28

Tüske a testemben

4.4

Krisztus keresztje

4.25

A társadalmi rend- Filemon

5.9

A család rendje- házitáblák

5.16

Pál humora- nagybetűk és egy pohár bor

5.23

Mennybemenetel

5.30

Búcsú az élettől

6.3

Pünkösdi istentisztelet

 

 

Valentin nap-Házasság Hete

Iskolánk lelkésze az alábbi cikkel köszönti a Valentin-napot és a hozzá kapcsolódó Házasság Hetét. A cikk az Evangélikus Élet című újságban, illetve a Kötőszó blogon olvasható.

https://kotoszo.blog.hu/2022/02/14/valentin_nap_kotoszo

Böjt, 2022.

Az Evangélikus Élet hasábjain olvasható pár, a böjttel kapcsolatos gondolat, iskolalelkészünk tollából.

https://www.evangelikus.hu/hireink/publicisztika/bojti-tunodes-panaszkodsz-vagy-dicsekszel

Bezzeg?

Iskolánk lelkészének gondolatai arról, hogy mindig van egy bezzeg- megjelent az Evangélikus Élet és az evangelikus.hu hasábjain.

 https://www.evangelikus.hu/hireink/ifjusag/bezzeg-masok

Pogó?

Iskolalelkészünk gondolatai a pogóról és a jézusi rendről.

 

https://cimlap.blog.hu/posztok/kotoszo/2022/06/13/pogo_belso_rend_vagy_kulso_rend