Címke
2022. november 7.

„Nővérként lehetőségünk van arra, hogy meggyógyítsuk betegeink, családjuk és önmagunk szívét, elméjét, lelkét és testét. Lehet, hogy elfelejtik a nevedet, de soha nem fogják elfelejteni, hogy mit éreztettél velük.” (MA)



Az egészségügyi szakterületek velejárója az élethosszig tartó tanulás. Ideális esetben a pályára lépők azért jönnek, mert szeretik az embereket, szeretnének a betegeken segíteni és természetesnek veszik az ezzel járó folyamatos tanulást. Mindig lépést kell tartaniuk a fejlődéssel, megismerni az új eszközöket, új módszereket és az új eljárásokat.
Nagyon fontos megtanulni, hogy nem átélni kell a beteg érzéseit, hanem odafigyelni, megérteni, elfogadni, és úgy beszélni hozzá, hogy az valóban neki és róla szóljon.

Aki ápoló szeretne lenni azt tudnia kell, hogy a hivatása mások életét és egészségét szolgálja és biztos lehet benne, hogy az oklevél megszerzését követően mindenhol tárt karokkal fogják várni.

Mit csinál egy ápoló?

Az általános ápoló munkáját hivatásként az etikai normák betartásával gyakorolja, átfogó anatómiai-, élettani- és klinikumi ismeretekkel rendelkezik. Előkészít és segédkezik diagnosztikus és terápiás eljárásoknál. Ha sürgős és fenyegető esetet észlel közbelép, asszisztál, fájdalmat felismer, mér és beavatkozik az utasítások szerint. Megfelelően kommunikál a beteggel, a hozzátartozókkal, valamint az ellátó team tagjaival. Jelen van a betegoktatásban és a leendő munkatársak gyakorlati képzésénél. Az általános ápoló részt vesz az egészségügyi ellátás során a megelőző, gyógyító-, gondozó-, és rehabilitációs folyamatokban. Papír alapú és elektronikus egészségügyi dokumentációt vezet a jogszabályi előírásoknak megfelelően. Folyamatosan bővíti tudását szakmai képzéseken, továbbképzéseken. Önállóan, vagy team-munkában minőségi, holisztikus szemléletű ellátást biztosít. Munkája során részt vesz az ápolási folyamat megvalósításában, a beteg szükségleteinek megfelelő, egyénre szabott ápolási terv alapján alapápolást és szakápolási feladatokat végez. Megfigyeli a beteg állapotát, állapotváltozásait. Pszichés támogatást nyújt a betegnek és családjának. Képes felnőtt, csecsemő és gyermekápolási feladatokat ellátni, valamint háziorvosi praxisban és az alapellátás más színterein, otthonápolásban, geriátriai és hospice ellátásban, onkológiai ellátásban ápolóként tevékenykedni.

Milyen képességekre van szüksége egy ápolónak?

Az ápolói szakma szerteágazó. Elengedhetetlen a fizikai állóképesség - hiszen gyakran kell magatehetetlen páciensek mozgatását elvégeznie -, a precizitás, a gyors döntésképesség és a konfliktusmegoldó készség, hogy egy váratlan helyzetben pontosan, jól és gyorsan tudjon dönteni. Szükséges továbbá az is, hogy egy ápoló jó verbális és kommunikációs készséggel rendelkezzen, hiszen munkája során a legkülönfélébb emberekkel kell szót értenie.

Hol találsz ápolóképzést?

Itt nálunk, az Eötvös József Evangélikus Gimnázium, Egészségügyi Technikum és Művészeti Szakgimnáziumban.

Tájékozódj online, vagy +36 99 311767+36 20 8246050 telefonszámokon.

 

Mit nyújt a szakképzés során iskolánk?

  • Versenyképes és izgalmas szakmát tanulhatsz.
  • Valós munkahelyi tapasztalattal fogsz rendelkezni.
  • Rendszeres jövedelmed lesz a tanulmányok alatt ösztöndíj vagy munkabér formájában.
  • A tanulmányok sikeres befejezését követően egyszeri pályakezdési juttatást kapsz.
  • Tanulmányi eredmény és szociális helyzet alapján szerezhető támogatást is igényelhetsz.
  • A tanulmányaid befejezését követően továbbtanulhatsz a Semmelweis Egyetemen egyszerűbb felvételivel vagy kredit beszámítással.
  • 1% kampány
  • ELTE Origó Nyelvi Centrum
  • Regisztrált Tehetségpont

Közérdekű információ

Ezúton hívjuk fel mindenki figyelmét arra, hogy intézményünkben DEFIBRILLÁTORRAL FELSZERELT ÉLETMENTŐ PONT működik a portán!