2023. január 31.

Sopron zöld szíve, a Botanikus Kert az őszies télben is sok érdekességgel és látnivalókkal büszkélkedik. Vezetőnk, Cserpes Tamás kertészmérnök, ezúttal a főbejárattól a gyönyörűen virágzó ciklámenekhez vezetett minket, majd az észak-amerikai és ázsiai növényföldrajzi gyűjteményt mutatta meg. Érdekes történetet hallhattunk a növényeket veszélyeztető kiszáradásról és az ellene folytatott küzdelemről (a kert vízrendszeréről, a fadarálék és avar szerepéről, új telepítésekről) is.

A Botanikus Kert észak-amerikai és ázsiai mérsékelt övi flórát bemutató részét az 1960-as évek második felétől kezdték kialakítani és olyan különleges fafajtákat telepítettek, mint például az ázsiai ciprus, japán díszbabér, a bangita-félék, a platánkérgű fenyő vagy az amerikai ámbrafa, aminek a gyantájából egykor rágógumit készítettek, tüskés, gömb alakú termését pedig az óvodások „covid”-nak hívnak. A két földrészt jelképesen az „óceán” (füves rész) választja el egymástól, az AMI hallgatóinak az idő múlását jelképező installációjával.

A gyűjtemény rengeteg különleges, védett növényt rejt még, ezért mindenkit szeretettel hívunk és várunk a tavaszi sétánkra is!

  • 1% kampány
  • ELTE Origó Nyelvi Centrum
  • Regisztrált Tehetségpont

Közérdekű információ

Ezúton hívjuk fel mindenki figyelmét arra, hogy intézményünkben DEFIBRILLÁTORRAL FELSZERELT ÉLETMENTŐ PONT működik a portán!