2023. március 7.

A Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium és a Martin György Kulturális Egyesület immár 14. alkalommal hívta a népművészettel foglalkozó, a népművészetre fogékony diákokat, hogy bemutatkozzanak, versenyezzenek és gazdagodjanak kultúránk e különleges világával. A MEGiNT nem verseny, hanem bemutatkozás, amelyet március 3-4. között rendeztek meg Budapesten. A Roth-Eötvös Néptánckör tagjai évről évre nagy örömmel vesznek részt a rendezvényen.

Aki egyszer megízlelte a MEGiNT hangulatát, a magyar népdalok és táncok csodálatos világát, az szíve ügyének érzi ezt az ősi ajándékot, mely betölti a lelket és a testet egyaránt.

Az idei MEGiNT mottójául a rendezőség Kodály Zoltán gondolatát választotta:

„Olyan a magyar népköltészet, mint egy hegyi patak, melynek medrébe nagy kőszikla gurult, s útját csak annak megkerülésével folytathatja, előtte tóvá dagad, s látszólag nem is folyik. Azt a sziklát medréből félregörgetni, hogy szabad folyását, fejlődését semmi se gátolja többé: köznevelésünk, tudományos és művészeti politikánk legfőbb teendője.”

Sebő Ferenc a Nemzet Művésze így fogalmaz:

„A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg. Nem őrizni kell, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket.”

Kodály Zoltán és Sebő Ferenc gondolatai örök érvényűek, nem tudnak elévülni. Nagy öröm, hogy iskolánk tanulói közül, ha egy kis csapat is, de megéli, műveli, és ezáltal átörökíti nemzeti kultúránk kincseit.

A rendezvényen a következő tanulók vettek részt:

 „Eötvösös” diákok névsora:

10. C   Kovács Bettina;

11. C   Schöll Patrícia, Varga Petra;

12. A   Venczel Veronika;

13.       Kovács Míra;

Korábban végzett diákjaink: Réfi Szimonetta, Farkas Luca, Varga Lili, Tallhammer Gellért.

 „Rothos” diákok névsora:     

9.  C    Benedek-Nikli Nimród, Finta Zsombor, Kiss Benedek András;

12. A   Kohut Andor, Sóvári Bendegúz;

12. C   Horváth Bendegúz;

13. A   Lesi Dániel;

13. B   Kövér Tamara, Staritzbüchler Áron;

13. C   Szax Bálint.

A Roth - Eötvös Néptánckör a Kisalföldi Agrár Szakképzési Centrum Roth Gyula Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium és iskolánk diákjaiból verbuválódott. A Néptánckör immáron 22 éves működésében változást hozott az idei év, mivel az alapító szakkörvezető Margittai Endréné (Rozika tanárnő) nyugdíjba vonult. A csoport élére új vezető került Linczenbold Maximilián személyében. Ő és segítője, Tóth Vera sok szeretettel és gonddal oktatják a kis közösség tagjait.

A XIV. MEGiNT gálaműsorban táncosaink a következő műsorszámokkal szerepeltek:

„Előbb így, másszor úgy” - táncok a Küküllő vidékéről.

A koreográfiát összeállította és betanította Linczenbold Maximilián szakkörvezető és segítője Tóth Vera.

Akik táncolták:

leányok:                     Varga Petra, Kovács Bettina, Réfi Szimonetta;

fiúk:                            Kohut Andor, Sóvári Bendegúz, Szax Bálint.


közreműködött:          Linczenbold Maximilián.     

  • 1% kampány
  • ELTE Origó Nyelvi Centrum
  • Regisztrált Tehetségpont

Közérdekű információ

Ezúton hívjuk fel mindenki figyelmét arra, hogy intézményünkben DEFIBRILLÁTORRAL FELSZERELT ÉLETMENTŐ PONT működik a portán!