Címke
2023. április 14.

Az Eötvös József Evangélikus Gimnázium, Egészségügyi Technikum és Művészeti Szakgimnázium rendezésében idén látványos táncgálát tekinthetnek meg az érdeklődők a Liszt Ferenc Kulturális Központban április 21-én (pénteken) 18 órai kezdettel. Ennek kapcsán beszélgettem a rendezvény két főszervezőjével, Poór Enikővel és Bablena Attiláné Másával.

Mit kell tudni erről az eseményről?

Poór Enikő: A rendezvény az iskola első táncgálája lesz, ahol a művészeti szakos növendékek be tudják mutatni a tanév során elsajátított tánctechnikákat. A korábbi években a táncterem falai között mutattuk be a koreográfiákat, viszont ebben az évben színpadra állítottuk a produkciókat. Ez az esemény azért is különleges, mert a 12. évfolyam záróvizsgát tesz, akik az elmúlt négy évet búcsúztatják a színpadon. A városi rangú esemény bárki számára ingyenesen megtekinthető, azonban regisztrációhoz kötött, amely egy linken érhető el.

Milyen céllal szerveztétek meg a táncgálát?

Bablena Attiláné Mása: Ezzel az eseménnyel nem titkolt szándékunk, hogy bemutassuk intézményünkben a 2019-ben indult kortárs-modern táncos képzést, amely a város középiskoláiban egyedülálló. Kedvet szeretnénk csinálni az olyan pályaválasztás előtt álló általános iskolai diákoknak, akik érdeklődnek a táncművészet iránt és nálunk képzelik el jövőjüket.

Milyen jellegű táncokat láthat a közönség?

B. A. M.: A közönség modern és klasszikus technikákat láthat a színpadon, többek között: art jazz technika, limon technika, graham technika, talaj technika, hiphop és klasszikus balett.

Mennyire jelentett nagy kihívást a tanulóknak a felkészülés?

P. E.: Egy új tánctechnika elsajátítása mindig kihívást jelent a növendékek számára, hiszen a fegyelem és koncentráció elengedtethetetlen a gyakorlások során.

B. A. M.: Nekünk táncpedagógusoknak az elvárásunk az, hogy a megtanult technikákat magas színvonalon vigyék színpadra.

Tavaly is volt év végi táncvizsga, ahová nem érkezhettek hozzátartozók. Idén miért szakítotok a hagyományokkal?

P. E.: A változást elsősorban az hozta, hogy a 12. évfolyam elballag és a 13. évfolyamot nem együttesen folytatják. Ezért is szeretnénk méltó módon megünnepelni őket. Szeretnénk bemutatni a tanáraiknak, iskolatársaiknak és hozzátartozóiknak az elmúlt évek gyakorlatát és eredményeit.

Kiket vártok a rendezvényre?

B. A. M.: Elsősorban a növendékek hozzátartozóit, intézményünk tanárait, dolgozóit és mindenkit, aki érdeklődik a tánckultúra iránt.

Köszönöm szépen az interjút!

Szeneczei László

  • 1% kampány
  • ELTE Origó Nyelvi Centrum
  • Regisztrált Tehetségpont

Közérdekű információ

Ezúton hívjuk fel mindenki figyelmét arra, hogy intézményünkben DEFIBRILLÁTORRAL FELSZERELT ÉLETMENTŐ PONT működik a portán!