2023. szeptember 21.

Az elmúlt tanévben a digitális témahét és szabadidős programok keretében a tágabb és szűkebb környezetünk szépségére, a környezetünk védelmére igyekeztünk felhívni tanítványaink figyelmét. Az idei tanévben Sopron olyan értékeit mutatjuk be az érdeklődő diákoknak és pedagógusoknak, amelyek nincsenek közvetlenül szem előtt, de valamilyen módon kapcsolódnak a környezetvédelemhez és kulturális értéket képviselnek.

m_5

Első látogatásunk a Kuruc-dombon álló meteorológiai állomás volt, ahol Roszik Róbert észlelő fogadta a csapatunkat. A vezetés során megtudtuk, hogy a soproni meteorológia kezdetei 1711-re vezethetők vissza, amikor a polihisztor orvos, Gensel János Ádám az első méréseket végezte. A meteorológiai intézet 1974-ben költözött a mai helyére.

m_1

Sétánkat a műszerkertben kezdtük, ahol még működés közben láthatók a hagyományos műszerek, így a hőmérőház, a zúzmara- és csapadékmérő, a párolgás mérésére szolgáló kádak és a talajhőmérők. Természetesen ma már digitálisan történik az adatszolgáltatás, aminek menetét az észlelőszobában mi is megnézhettük, sőt ki is próbálhattuk. A szinoptikus észlelés során óránként (óra 45 perckor) a világ különböző pontjain rögzítésre kerülnek az időjárási adatok, és a regionális vagy világszintű adatcserének köszönhetően a világ minden táján tájékozódhatunk az aktuális időjárásról.

m_2

A meteorológiai állomás tetejéről gyönyörű látvány tárult elénk, de közelről láthattuk a szélmérőt, a villámvezetőt és az általunk varázsgömbnek vélt napsugárzásmérőt is, ami összegyűjti a napsugarakat és így a napsugarak által kiégetett mérőszalagról leolvasható a napos órák száma.

m_3

Vajon milyen időjárás várható Sopronban a következő napokban? Ezt csak a mi saját észlelő csapatunk tudhatja. Lehet, hogy 26 cm hó hullik? Meglátjuk …

Minden esetre sok új ismerettel gazdagodtunk, és az időjárásészlelés iránt érdeklődőket szeretettel várják a meteorológiai állomás munkatársai.

m_4

Következő utunk a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézetbe vezet. Ha érdekel benneteket a Föld-rendszer fizikai állapotának és folyamatának megfigyelése, szeretnétek többet tudni az obszervatóriumi megfigyelésekről, tartsatok velünk 2023. október 11-én is!

  • 1% kampány
  • ELTE Origó Nyelvi Centrum
  • Regisztrált Tehetségpont

Közérdekű információ

Ezúton hívjuk fel mindenki figyelmét arra, hogy intézményünkben DEFIBRILLÁTORRAL FELSZERELT ÉLETMENTŐ PONT működik a portán!