Címke
2023. szeptember 26.

„Az erőteljes szellemi munka ugyanolyan jó dolog, mint egy erős teniszjátszma. Ha valaki egyszer megízleli a matematika örömét, nem fogja egykönnyen elfelejteni.”(Pólya György)

2023. szeptember 22-én, pénteken délután hetedik alkalommal rendeztük meg a Sopron és környéki középiskolai matematikatanárok szakmai napját.

Az iskolánk által szervezett és támogatott program előadója Koncz Levente, az Óbudai Árpád Gimnázium matematikatanára volt. A matematika érettségi tételkészítő bizottság elnökeként a beérkezett adatok felhasználásával évről-évre kimutatásokat készít az érettségi eredményekről. „Az érettségiről érdekesen” témájú előadásában ezen eredményekről beszélt. A továbbképzés egy kahoot-tal indult, ahol csokinyereményért lehetett tippelni a korábbi érettségi eredmények statisztikai adataira.

m_1

 Az iskolák által szolgáltatott adatok felhasználásával készített kimutatásokból kiderült, hogy:

  • fiús tantárgy-e a matematika,
  • milyen eredmények születnek emelt szinten,
  • nehezebb-e az őszi vagy idegen nyelvű matematika érettségi,
  • a hosszabb feladatok tartalmazó feladatsor nehezebb-e?

Előadásában kitért a középszintű érettségi javításának objektivitására, a javítási útmutatóval kapcsolatos vitákra, bemutatva egy módszert annak eldöntésére, hogy mikor adható meg az adott pont.

m_22

A 2009 óta vezetett összehasonlítás szerint a matematika érettségi eredmények javuló tendenciát mutatnak, de még így is a leggyengébb tantárgyi eredmények középszinten matematikából születnek. A középszintű matematika írásbeli feladatsorok eredményességét tekintve a területi eloszlásban Győr-Moson-Sopron Vármegye 52,3%-kal vezet.

m_4

A szakmai műhelyen 31 középiskolai matematikatanár vett részt, mely szakmai tapasztalatcserével, kötetlen beszélgetéssel zárult.

Kedei Imola

szervező matematikatanár

  • 1% kampány
  • ELTE Origó Nyelvi Centrum
  • Regisztrált Tehetségpont

Közérdekű információ

Ezúton hívjuk fel mindenki figyelmét arra, hogy intézményünkben DEFIBRILLÁTORRAL FELSZERELT ÉLETMENTŐ PONT működik a portán!