Címke
2023. október 13.

Programsorozatunk második állomása a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet volt, ahol október 11-én Békési Eszter geofizikus és kollégái fogadták csoportunkat. A bevezetőben megtudtuk, hogy intézményük egy viszonylag kicsi kutatóintézetnek számít, de a világűrtől kezdve a Föld belsejiéig minden földtudományi kutatási területet lefednek. A világűrről Dr. Barta Veronika csillagász, a szilárd földről pedig Porkoláb Kristóf geológus tartott előadást.

g_3

Dr. Barta Veronika prezentációjában a Föld körüli térség fizikájában, az űrben lejátszódó folyamatokba nyújtott betekintést. Előadásában elmondta, hogy mi magunk is ki vagyunk téve a napsugárzásnak mivel a Nap légkörének része vagyunk. A Nap nagy energiájú részecskéket sugároz ki magából, melyek a napsugárzással eljutnak a bolygóközi térbe. Az űridőjárás negatív hatást gyakorol a mindennapi életünkre, például a műholdakra. A műholdak a műsorszórásban, a kontinensek közötti kommunikációban vesznek részt, és műholdas szolgáltatást veszünk igénybe egy bankkártyás ügyintézésnél is.

g_2

A program második felében Porkoláb Kristóf a szilárd Föld tudományába kalauzolt minket. Az előadás elején a Föld szerkezetéről, a tektonikai lemezek mozgásáról tudtunk meg hasznos információkat, majd a vulkáni tevékenységekről, illetve a földrengések előrejelzéséről, észleléséről mesélt a kutató. A geológus beszámolt a jelenleg folyó kutatásaikról, illetve hangsúlyozta, hogy a civilizációnknak sok kihívásnak kell megfelelnie, de ezek többsége földtudományi probléma, mint például a klímaváltozás és az energetikai kérdések. Ha valaki ezt a pályát választja, változatos feladatok, rengeteg elhelyezkedési lehetőség vár rá.

  • 1% kampány
  • ELTE Origó Nyelvi Centrum
  • Regisztrált Tehetségpont

Közérdekű információ

Ezúton hívjuk fel mindenki figyelmét arra, hogy intézményünkben DEFIBRILLÁTORRAL FELSZERELT ÉLETMENTŐ PONT működik a portán!